О. Франциск Бляхницький

Народився 24 березня 1921 року в Рибніку у багатодітній сім’ї. До гімназії ходив в Тарновських Горах, був дуже активним скаутом. Школу закінчив в 1938 році.
            Коли на Польшу напали Німці в вересні 1939 року він брав активну участь у захистній війні а пізніше розпочав конспіративну діяльність. В березні 1940 року був заарештований гестапо в Завіхосці і вивезений до концтабору в Освіенцім. Перебував там під номером 1201 чотирнадцять місяців, з них 9 місяців був у карній групі, і майже місяць в бункері. В березні 1942 року у в’язниці в Катовицях був засуджений на смерть через відсічення голови за конспіративну діяльність проти Німецького Рейху. Майже після 5 місяців очікування на виконання вироку був звільнений.
В 1942-45 роках перебуває в різних німецьких таборах і в’язницях.
            Під час перебування у підрозділі смертників він пережив своє чудесне наверненння до особистої віри в Христа і вирішив віддати своє життя на служіння Господу
            Після завершення війни він вступив до Сльонскої Духовної Семінарії в Кракові, а після закінчення 25 червня 1950 року став священиком.
            В 1954-56 роках в період виселення єпископів, він брав участь в діяльності таємної Курії в Катовіцах і організував повернення до єпархії сльонських єпископів. Після повернення єпископів працював в душпастирському Відділені Курії і в редакції „Gościa Niedzielnego”. Також керував Катехетичним Центром, а від 1957 року діяльністю за тверезість під назвою “Круціата Стриманності”. В 1960 році влада ліквідувала Центр Круціати, а о. Франциск був заарештований в березні 1961 року. Після 4 місяців арешту він отримав вирок 13 місяців ув’язнення з затриманням його виконання на 3 роки.
            Від жовтня 1961 року о. Бляхницький розпочав спеціалізоване навчання в Люблінському Католицькому Університеті. Після закінчення продовжував науково-дидактчну роботу в Інституті Пасторального Богослов’я. Осоюливо активно залучився до поширення науки про Церкву і відновлену Літургію серед широких кіл душпастирів і світських, розробляючи методи соборової літургічної формації.
            Вже з перших років душпастирської діялбності особливу увагу приділяв праці в малих групах, починаючи від Оази Дітей Божих аж до методу 15 денних реколекцій, пізніше названих Оазою Живої Церкви. Так утворився рух, який сьогодні називається Рухом Світло-Життя.
            Цей рух розвивається незважаючи на різноманітні труднощі в Польші, а також у  Словаччині, в Чехії, Україні а  навіть в Болівії. Під духовним керівництвом о. Бляхницького з’являлися також нові ініціативи, що були відповіддю на знаки часу. До них належали: Круціята Визволення Людини, План Великої Євангелізації, Незалежна Християнська Суспільна Служба, а також Християнська Служба Визволення Народів.
            О. Бляхницький є також духовним батьком спільноти богопосвяченого життя, Інституту Непорочної Матері Церкви.
            Воєнне становище застало о. Бляхницького в 1981 році за межами батьківщини. В 1982 році він осів в польському центрі “Marianum в Карлсберзі в Німеччині. Там помер 27 лютого 1987 року.
            Після смерті о. Франциска Папа Йоан Павло ІІ у телеграмі до єпископа Щепана Весолего написав:
            Бог покликав до Себе о. професора Франциска Бляхницького і ця смерть наповнила смутком багатьох людських сердець і середовищ. Відійшов ревний апостол навернення і внутрішньої віднови людини, великий душпастир молоді. За його посередництвом народилася специфічна форма оазового життя на польській землі. Свої численні здібності розуму і серця, якийсь особливий харизмат, яким обдарував Його Бог, він віддав справі будування Божого Царства. Будував його молитвою, апостольством, терпінням і будував його з таким переконанням, що слушно думаємо про Нього як про того хто “силоміць бере”  це Царство (пор. Мт 11,12). Дякуємо Богові за усяке добро, яке отримали люди завдяки Йому. Гаряче молимося про повноту світла і життя для Його душі.
            Різноманітна діяльність і служіння Церкві і в Церкві, оживлення і активізація діяльності мирян, боротьба за тверезість Народу, турбота про молодь і родини, зробили о. Франциска Бляхницького незвичайним свідком віри.
Він став голосом, котрий закликав всіх мирян щодня жити таємницею Церкви.

Читай також тут: http://www.svitlo-zhyttja.kiev.ua/node/29

Молитва за заступництвом
Слуги Божого о. Франциска Бляхницького

            Боже, Отче Всемогутній. Дякуємо Тобі за  Твого священика Слугу Божого Франциска, котрого в надзвичайний спосіб обдарував благодаттю віри консеквентної, так що він повністю віддав своє життя на Твою службу.
            Дякуємо Тобі за те, що дозволив йому палко любити Твою Церкву і зрозуміти, що найглибшою основою її життя і плідності є повне любові віддання  себе Твоєму Синові за прикладом Непорочної, Матері Церкви.
            Дякуємо Тобі також за те, що через цього священника покликав до життя на польській землі Рух Світло-Життя, який прагне виховувати в своїх учасниках здібність володіти собою, щоб себе давати і таким чином спричинятися до розвитку живих спільнот Церкви.
            Будь прославлений, Боже, в Слузі Божому отцю Франциску, в його житті і ділі, і будь ласкавий прославити своє Ім’я, уділяючи мені через його заступництво благодать ..............................................., про яку найсмиренніше прошу.
Амінь.  

Тексти о. Ф. Бляхніцького:

Про віру християнина