ДНІ СПІЛЬНОТИ РУХУ СВІТЛО-ЖИТТЯ 2013-2014

Тема року: „Народитися наново” 

 Після пережиття літніх реколекцій Оази Живої Церкви розпочинаємо новий рік формаційної праці. Подібно як в минулих роках ритм зустрічей в формаційних групах і кругах будуть доповнювати зустрічі в рамках днів спільноти. Іх ціллю є зміцнення єдності на різних рівнях нашого Руху та збагачення формаційного процесу його членів.
У цьому формаційному році будемо роздумувати над гаслом року «Народитися наново». Ці слова взято з чудової євангелічної розмови Ісуса з Никодимом (Йн 3, 1-21). Будуть вони для нас нагодою, до того, щоб задуматися над моментом нашого навернення і духовної переміни, яка пов’язана з прийняттям Ісуса як нашого особистого Господа і Спасителя та з прийняттям таїнства хрещення.
Тому, метою формаційної роботи, яку будемо проводити під час Днів Спільноти у 2013-1014 році буде будування у членах та учасниках Руху живої віри в Ісуса Христа. Ми повинні відкрити, що нам потрібно народитися наново з віри, в те, що Ісус є Месією, Божим Сином, а це нове навернення здійсниться через навернення нашого серця. Цінним збагаченням роздумів про те, як народитися наново з віри, є для нас перша енцикліка Святішого Отця Франциска «Lumen fidei”.
Тема нового народження, буде для нас також нагодою, щоб задуматися над якістю девтерокатехуменальної формації, яка в наших спільнотах є фундаментом духовного розвитку всіх осіб, які на дорозі євангелізації зустріли Ісуса Христа. Тому звернімо увагу на значення Слова Божого і таїнств в процесі нового народження. Ці дві колони зустрічі з Богом через віру, якими є Боже слово і таїнства, будемо відкривати як фундамент зросту і духовного розвитку нової людини. Нам потрібно постійно пригадувати собі тріаду слово-віра-таїнства, якрої вчимося в нашому Русі: слово Боже, проголошуване з міццю Святого Духа, народжує віру. А віра є умовою плідної зустрічі новонароджених дітей Божих з Христом в таїнствах Церкви.
Отже докладімо усіх зусиль, щоб у цьому формаційному році як найбільше людей могло народитися наново до живої віри через слово Боже і таїнства, щоб у міцці Святого Духа давати свідчення, яке стане джерелом духовної віднови нашої Батьківщини, Євпропи і усього світу!

Дні спільноти будують єдність у Русі Світло-Життя

Віддаючи в руки модераторів, відповідальних і аніматорів, які служать в оазових спільнотах в Польщі та за її межами, матеріали на дні спільноти, кладу їм на серце і черговий раз прошу, щоб турбувалися про єдність Руху Світло-Життя під час Днів Спільноти у п’яти вимірах:
А) єдність на всіх рівнях задіяння в Рух – вимагає вона того, щоб у кожній дієцезії відбувалися Дні спільноти для модераторів і відповідальних, Дні спільноти для аніматорів і дияконії та Дні спільноти Руху світло-Життя для всіх членів Руху з даного району. День спільноти дияконії, це не лише планування і обговорення Дня спільноти для усього Руху, але також реалізування відповідної формаційної програми для дияконії.
Б) єдність усіх груп не залежно від віку і стану - збережемо її тоді, коли відповідальні за Дні спільноти Руху Світло-Життя, будуть прикладати велику увагу до того, щоб ці зустрічі проходили спільно з усіма членами Руху різних вікових категорій. Участь дорослих, подружжів, для дітей та молоді, є чудовим свідченням того, що з Руху не виростаємо, тому, що це є пропозиція на все християнське життя. Натомість для подружжів і дорослих це чудова нагода, щоб від молоді і дітей, які належать до спільнот Руху Світло-Життя зачерпнути молодіжного ентузіазму. Про важливість участі у Днях спільноти всіх членів Руху, дітей, молоді, дорослих, родин Домашньої Церкви свідчать слова нашого засновника о. Франциска Бляхницького, які часто скеровував перед Днями спільноти до учасників Руху.
В) Єдність тематична – важливо, щоб усі спільноти Руху, в різних дієцезіях і районах трималися запропонованих тем і поданих матерялів на Дні спільноти, які опрацювала Центральна Дияконія Руху. Звичайно, іноді подані матеріали будуть вимагати певної коректи, доповнення і достосування їх до можливостей учасників.
Г) Єдність формальна – виражається вона у вірності усім елементам програми дня спільноти. До них відносяться створення спільноти, година свідчення іноді також година відповідальності. Дні спільноти повинні мати катихезу, час на намет зустрічі та зустрічі в групах. Важливим елементом Дня Спільноти є спільна молитва спонтанна та Літургійна. На закінчення, чудовим об’єднуючим спільноту моментом є спільна агапа.
 Д) Єдність в часі – вона необхідна для плідності та динаміки Днів спільноти Руху. Зможемо досвідчувати єдності у Святому Дусі усього Руху також завдяки тому, що в усіх дієцезіях і районах дні спільноти будуть відбуватися у тому самому терміні.

  Основні пункти Дня Спільноти

Створення спільноти в конспекті не має поданих конкретних вказівок. Створення спільноти полягає на створенні доброї атмосфери святкування, спільній молитві (молитва до Святого Духа, співи..). Потрібно пам’ятати про представлення присутніх спільнот.

Катихеза – повинна бути пов’язана з темою дня спільноти. Для підготовки катихези заохочуємо використивувати вказані в конспекті допоміжні тексти. Також можна використовувати додаткові матеріали особливо Документи Церкви, тексти о. Франциска Бляхніцького та інші формаційні матеріали Руху Світло-Життя.

Зустріч в групі  має характер ділення Словом Божим і життям. Зустрічі можуть відбуватися в мішаних групах (нпр. Домашня Церква і молодь, дорослі). Фрагмент з Святого Письма і запитання до ділення повинні бути приготовленні організаторами раніше, щоб кожна група мала тексти.

Година Свідчення – в конспекті є тільки теми свідчень. Заохочуємо, щоб відповідно раніше визначити особи які будуть давати свідчення. Година свідчень повинна розпочатися молитвою до Святого Духа. Свідчення можуть бути переплетені співами. Годину свідчення закінчуємо спільною молитвою прославлення і вдячності.

Намет Зустрічі  на основі запропонованих біблійних текстів.
Євхаристія
Агапа

Господь нехай буде з Вами!

Отець Адам Водарчик
Генеральний Модератор Руху Світло-Життя