Відбулася І Всеукраїнська Конгрегація Руху Світло-Життя


СЛУЖИТИ В ЄДНОСТІ
7-9 жовтня 2016 року в Центрі євангелізації в Гвардійському відбулася І Всеукраїнська Конгрегація Відповідальних Руху Світло-Життя. У ній взяли участь понад 100 представників Руху з усієї України.

ЗУСТРІТИСЯ З БОГОМ.
         Конгрегація почалася Святою Месою, яку очолив духовий опікун Руху від Конференції Єпископів України єпископ Радослав Змітрович. У проповіді, ділячись своїми роздумами на тему Євангелія про Благовіщення, він підкреслив, що зустріч із Богом, відповіддю на яку мають бути глибокі взаємини – це завжди драма. Дати таку відповідь, відкритися на любов нелегко. Однак Бог шукає нас. Кожного з нас. Тому головним завданням Конгрегації має бути навернення учасників.
         Як легко піддатися спокусі активізму, «єресі чину», шукання виключно людських відповідей на складні проблеми! А в Євангелії - «сила Всевишнього тебе отінить»… Бог Сам поведе Конгрегацію, а завдання учасників – відкритися на любов, як колись це зробила покірна Марія в маленькому Назареті.

«СЯЙТЕ, ЯК СВІТИЛА В СВІТІ» 
цими словами з читання Утрені розпочався другий день Конгрегації. Увесь день, усі питання, які прозвучать, стануть медитацією над цими словами. Як сяяти? Як не дозволити згасити вогонь? І врешті, як сяяти не своїм тьмяним вогником, а чистим Божим полум’ям?
         Конгрегацію відкрив о. Ярослав Гонсьорек, модератор Руху в Україні. У вступному слові він зазначив, що єдність з Отцем та братами – це наша дияконія в світі. Нагадав о. Ярослав і про безпосередній зв'язок І Всеукраїнської Конгрегації з VI Конгрегацією Відповідальних Руху в Польщі, яка відбулася у 1981 році – році виходу енцикліки «Dives in misericordia». І дійсно, сьогодні ми знаходимося в подібній ситуації - на роздоріжжі «політична боротьба чи духовне відродження?».
         Учасники мали можливість послухати три основні доповіді: «Єдність і дияконія» (о. Марек Сендек, генеральний модератор Руху), «Рух Світло-Життя у служінні Церкві на Україні – актуальні виклики» (єп. Радослав Змітрович) та «Визволення через правду – діло милосердя. Погляд з української перспективи» (Мирон і Оксана Шкробути, відповідальна пара Домашньої Церкви УГКЦ). Жити як дитя Боже посеред історії, що дав нам Бог – цією думкою з доповіді о. єпископа Радослава можна було б резюмувати сказане.
         Суботню Євхаристію очолив єпископ Київсько-Житомирської дієцезії Віталій Скомаровський, і це стало черговим знаком єдності Руху. Отець єпископ наголосив, що єдність будується із різноманітності, та побажав, щоб Христос наповнив кожного учасника конгрегації Своїм Духом – Духом служіння.

ПРАГНУ СЛУЖИТИ!
         8 жовтня також відбулася презентація окремих діл і дияконій Руху (дияконії життя, руху «Євангеліє життя», дияконії визволення, євангелізації, милосердя, молитви, групи дорослих «Дорогоцінна перлина»). Все це стало свідченням живого розвитку Руху та прагнення служити іншим, відповідаючи на Христову любов.
         Робота в групах (була обрана тема «Наша дияконія») також стала нагодою до аналізу власного служіння, обміну досвідом та пошуком відповідей на актуальні виклики даної Богом ситуації.
         Підводячи підсумки Конгрегації, о. Ярослав Гонсьорек нагадав, що дияконія, служіння ближньому, визволяє. Визволяє від страху, робить вільним. А о. Марек Сендек на Вечірні додав, що служіння є ще й радістю, лише воно дозволяє жити повним, яскравим життям.
         Ще однією подією дня стало урочисте: «Прагну служити!» шести учасників Руху, яких  о. Марек благословив на дияконію.
         А на завершення дня молодь зі Львова приготувала чудовий вечір, присвячений цікавим моментам біографії о. Франциска Бляхницького.

«ПАМ’ЯТАЙ ПРО ВОСКРЕСЛОГО».
         Слова читання недільної Утрені... Слово Боже підказує, що робити далі. Позаду напружена праця, роздуми, пошуки відповідей. Кожного Христос у цей час чимось обдарував. Тепер треба іти в світ і пам’ятати, коли буде складно – Воскреслий Христос поряд. «Я з вами по всі дні аж до кінця віку»…
 
Пропонуємо вам послухати аудіо і відеозапис проповідей, презентацій, доповідей на
http://dc.lviv.ua

Ірина Іващенко