Свято спільноти - Ювілей 25-річчя Домашньої Церкви в Україні

11 лютого 2017 року  в с. Гвардійське, при Парафії св. Войцеха відбувся Всеукраїнський День Спільноти Руху Світло-Життя з нагоди Ювілею 25-річчя Домашньої Церкви в Україні та 30-ї річниці смерті, нашого засновника, слуги Божого о. Франциска Бляхницького. 
Понад 500 осіб з усієї України, а саме Кам’янець-Подільської, Луцької, Одесько-Сімферопольської, Києво-Житомирської, Харківсько-Запоріжської та Львівської дієцезій. Не забракло також гостей із Польщі, наших братів та сестер з Руху, а серед них і ті, хто допомагав у початках розвитку Домашньої Церкви в Україні.
 «Слово Твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці.» Пс 119, 105.
«Слово Боже є невід’ємним елементом формування кожного учасника Руху Світло-Життя, тому День Спільноти розпочався адорацією Пресвятих Дарів та Наметом Зустрічі» - каже о. Ярослав Гонсьорек, модератор руху в Україні.  
Перші реколекції для родин, Гвардійське, травень 1992р
Після молитви подружжя Світлана і Руслан Кагановичі, відповідальні за Домашню Церкву на рівні країни, пригадали нам історію розвитку Домашньої Церкви в Україні. «2 лютого 1992 відбулась перша зустріч кола Домашньої Церкви при парафії св. Войцеха в Гвардійському. В перші роки існування їм допомагали польський священик о. Станіслав Ченчик з Перемишля, а також аніматори з Жешува Зигмунт та Ірена Дец та інші подружжя з Польщі, які «пілотували» це коло. У травні 1992 року в 
Гвардійському вже відбулися перші євангелізаційні реколекції для подружніх пар в яких взяло участь понад 60 осіб. Першою аніматорською парою Домашньої Церкви були Вероніка і Ян Андрущишині а першим модератором – о. Віктор Ткач, на той час настоятель парафії» - розповідають Руслан та Світлана.
У своїй конференції о. Ярослав Гонсьорек, модератор Руху Світло-Життя в Україні наголосив: «Особливим місцем благословення є сім’я. З Сім’ї кожна людина черпає моральні цінності і виховання. Харизмою Руху Світло-Життя є покликання до служіння, отже молоді люди повинні вже в сім’ї вчитися відкривати дар служіння ближньому. Домашня Церква – спосіб життя,і її завданням є відбудувати храм родини». Також о. Ярослав пригадав чотири основних завдання, на яких наголосив о. Марек Сендек під час Конгрегації відповідальних Руху Світло-Життя, а які стоять перед кожним учасником Руху:
- Дияконія євангелізації - проголошування Євангелії як свідоцтво щасливого подружнього життя, щоб молодь могла почути, що можна створити хорошу сім’ю, незважаючи на всі труднощі та перешкоди;
- Дияконія визволення – визволення правди як визволення милосердя, прикладом чого є наш засновник о. Франциск. Визволення починається з власного серця, отже виклик, який стоїть перед кожним – не боятися бути свідком у суспільстві.
- Дияконія життя – через захист ненародженого та життя приготування до подружжя. Завдання є відкрити гідність кожної людини, прийняти дитину як дар Божий та виховати її у любові.
- Дияконія молитви – випрошування милосердя для усього світу. В молитві жертвувати Богові всіх потребуючих, прости про мир у серцях людей та мир між людьми. Кожний християнин повинен відчувати відповідальність за порятунок своїх ближніх. 
Ці завдання можна виконати лише перебуваючи в єдності з Богом, розвиваючи своє особисте духовне життя.
 Урочиста Свята Меса стала завершенням нашого Дня Спільноти, очолив її архієпископ митрополит Мечислав Мокшицький. У своїй проповіді митрополит наголосив: «Сім’я є першою школою життя кожної людини, тому дуже важливо дбати, аби людина винесла у доросле життя  із сім’ї найкращі цінності». Також архієпископ заохочував: «Подружжя повинні молитись одне за одно,  щоб дивлячись на їхню любов люди бачили присутність Христа та прагнули єдності з ним»
Нехай у нашій спільноті буде прославлений Христос, а Його Любов єднає нас між собою!
Евеліна Дзьобек

З нагоди Ювілею Домашньої Церкви в Україні, чимало сказано про наш Рух. Запрошуємо читати:
Архиєпископ Мечислав Мокшицький, метрополит Львівський

Єпископ Леон Дубравський, ординарій Камянець-Подільський

Єпископ Радослав Змітрович, відповідальний при Конференції Єпископів України за Рух Світло-Життя в Україні


Отець Ярослав Гонсьорек, крайовий модкратор Руху Світло-Життя в Україні 

Отець Віктор Ткач, перший модератор Домашньої Церкви в Україні