Вслуховуватися в голос Церкви

  Віруючий християнин – це людина, яка подібно як Христос хоче виконати волю Бога Отця в своєму житті. Чим більше дозріває у своїй вірі, це прагнення стає сенсом її життя не залежно від віку, стану (подружжя, богопосвяченне життя, безженство), професії, місця проживання і тд. Лише виконання волі Бога у своєму житті робить людину щасливою і не тільки її. Тому дуже важливим є питання скероване до Господа - як маю сьогодні жити в моїй сімї, спільноті, парафії, державі, що робити або не робити, куди піти, кому допомогти, з ким зустрітись...?
Господь відповідає на ці наші запитання під час особистої розмови з Ним (молитви), через Слово Боже і навчання Церкви. Всі ці способи дуже важливі і жодного з них не можемо нехтувати. Тут хотіла б звернути особливу увагу на навчання Церкви. Здається, що саме цей голос для багатьох християн, навіть практикуючих свою віру, мало відомий.
Засновник Руху Світло-Життя о. Франциск Бляхніцький, дуже часто підкреслював необхідність слухати навчання Церкви і впроваджувати його в життя. В житті Церкви о. Франциск знаходив інспірацію до діл та ініціатив, які тоді творив. Навчання Церкви, яке уважно слухав, допомагало Йому втілювати волю Бога в конкретне життя. Наведу декілька прикладів. Для отця Бляхніцького ввесь РухСвітло-Життя був реалізацією ІІ Ватиканського Собору. Ось як про це висловився Кардинал Кароль Войтила: „Дар ІІ Ватиканського Собору і його бачення Церкви – Communio (Спільнота). Прийняття цього бачення і покладення його за основу діяння! Це діяння  вміщується в харизмі Руху Світло-Життя, русі Живої Церкви,  eklezjologii Vaticanum II перекладеної на мову конкретного руху і дії”.
Документ Ordo initiationis christianae adultorum (OICA) – виданий у 1972 р. Конгрегацією Божого Культу, який звернув увагу на ступені катехуменату, вже в 1977 році став фундаментом формаційної програми Руху Світло-Життя. Отець Франциск дуже швидко зрозумів, що відкриття наново в інституції катехуменату деяких основних правил життя і розвитку окремої людини та спільноти християн, є знаком часу для Церкви.
Особливим світлом для Руху була адхортація Павла VI Evangelii nuntiandi з 1975, яка допомогла чітко побачити євангелізаційний характер Руху Світло-Життя і стала інспірацією до ще більшого задіяння в діло євангелізації.
            Коли Йоан Павло ІІ в своєму звернені до Поляків 23.10.1978 р., на початку свого понтифікату закликав: Прошу, щоб ви протиставилися усьому, що принижує людську гідність, принижує звичаї здорового суспільства, що часом може аж загрожувати його існуванню і спільному добру, що може зменшувати внесок людини до спільної скарбниці людства, християнських народів, Христової Церкви”, то негайною відповіддю на це було створення Круціяти Визволення Людини.
            Таких прикладів слухання голосу Церкви, з життя о. Франциска Бляхницького можна було б подавати безліч. Для нас, християн, а особливо учасників Руху, вони мають бути заоохоченням до прямування подібною дорогою. Церква через своє навчання, голос пастирів, також сьогодні обявляє нам Волю Бога. Навчання Церкви відноситься не тільки до духовного життя але до всіх вимірів людини. Не має такої сфери людського життя, яка була б нею обминута.
Папа Бенедикт XVI оголосив цей рік Роком віри і написав листа („Двері віри”) до всіх віруючих, в якому дав конкретні вказівки до того, як прожити цей рік, щоб зміцнити нашу віру. Чи Ти, твої рідні, друзі прочитали його і зробили відповідні висновки? На кожен Великий Піст, Папа пише звернення до вірних і показує конкретний шлях (молитви, посту і милостині) на цей час. Чи Ти шукаєш там відповіді на свої запитання, чого Бог очікує від мене в цьому часі, на що маю звернути більшу увагу, які взяти постанови, як в цьому році приготуватись до пережиття Пасхи? А що пам’ятаєш і втілюш в життя з слів, які промовив Йоан Павло ІІ до Українців, через нього Бог дав нам багато вказівок як для молодих так і для дорослих....
      Отож потрібно постійно вслуховувалися в голос Церкви, читати документи Церкви (Енцикліки, адхортації, листи), слухати навчань папи, єпископів. Оскільки колись віруючі в Україні не мали доступу до цих матеріалів, то сьогодні ми можемо не тільки прочитати але також послухати а навіть побачити (наприклад як говорить Папа). Поширенню навчання Католицької Церкви сприяють між іншим: католицькі видавництва („Свічадо”, „Кайрос” ), радіо „Марія”, Телебачення Віковічного Слова EWTN, інтернет ресурси („Credo”, „Katholic Media-Centr” ; Катехизм Католицької Церкви). Отже не чекаймо на якісь особливі обявлення але слухаймо з відкритістю і готовністю голосу Бога, який сьогодні промовляє до кожного з нас у своїй Церкві.